Novi put Jagodina - Нови Пут Јагодина

novi put jagodina nedeljnik
Yellow Pages Co. - Srpski poslovni imenik
  Добродошли на незваничну интернет презентацију вашег недељника 'НОВИ ПУТ' - Нови пут 24 сата са Вама. Најтиражније недељне новине у Поморављу, Ресави и Левчу.  
Ovo je Nezvanična Internet Prezentacija
Ovaj sajt se više ne ažurira i ostaće vidljiv na internetu kao istorijski dokaz kako je nekad izgledao prvi online portal Nedeljnika Novi Put !!!

Novi put Jagodina - Нови пут Јагодина
 
 

Mesec: Godina:

 

ПОДВИГ ЈАГОДИНСКИХ „ОТПИСАНИХ”

ПОВОДОМ ОКОНЧАЊА ИСТОРИЈСКЕ ИЗЛОЖБЕ У ЗАВИЧАЈНОМ МУЗЕ

 

news imageПре Другог светског рата у непосредној близини Јагодине налазио се аеродром „Јошје”. Деловао је месни одбор Краљевског југословенског Аеро клуба. При одбору је деловала једриличарска група „Ђен. Симовић”. Дана 2. јула 1939. године на аеродрому је организован програм поводом освећења хангара и дома и крштења две једрилице. За кумове су се били примили армијски генерал Душан Симовић начелник Главног генералштаба и дивизијски генерал Милојко Јанковић, командант Ваздухопловства војске. Било је најављено њихово лично учешће. Био је одређен преподневни и поподневни програм којег су чинили: крштење једрилица, разгледање изложбе летећих модела аероплана, летење публике, летење једриличарске групе „Девети” из Београда и моторне пилотске школе из Краљева са официрским кором. За девет сати увече једриличарска група „Ђен. Симовић” је у хангару аеродрома приређивала кермес са игранком и другим атракцијама уз учешће војне музике Команде Ваздухопловства војске. Улаз се наплаћивао и чист приход је био намењен за изградњу летећег парка једриличарске групе „Ђен. Симовић”. На плакату је било написано да је хангар оспособљен за игранку тј. има бетонски под.
Драгоцене податке о аеродрому добијамо из сећања сведока и учесника битке за Јагодину 10. априла 1941. године. Боривоје Цветковић је у свом писменом исказу датом Душану Вукићевићу, између осталог написао: „...Одатле пођох према ракитовској рампи да бих сишао на аеродром, да видим зашто нема наших авиона. Јер, све до 9. априла, закључно, учили су омладину једриличарству... Продужих за аеродром. Нађох Словенца инжењера. Звао се Слуга. Он је учио омладину на аеродрому... Рекох: „Зашто не одлетиш авионом у Краљево и јавиш да су Немци дошли у Јагодину?” Рече да не може да упали мотор... У брзини потегох пушку да га убијем. Он ме замоли да му поштедим живот...” Драгољуб Младеновић је у свом сећању датом Сави Ветнићу рекао: „Авиони на аеродрому - Бикери.”
Податак о типу авиона је драгоцен, ако је правилно идентификован. Бикер БИ 131 Јунгман је био двокрилац за основну обуку и акробације произведен у Немачкој пре Другог светског рата. Са лиценцама је укупно произведено 5000 комада овог типа авиона. Авион је масовно користила Луфтвафе (немачко Ваздухопловство) за основну обуку пилота пре и током рата. Немачка је од средине 1939. до априла 1941. године Краљевини Југославији испоручила 149 комада овог типа авиона. На основу исказа Драгољуба Младеновића може се закључити да је одређен број авиона овог типа завршио на аеродрому у Јагодини. Немачка војска је након Априлског рата запленила 221 авион Ваздухопловства војске Краљевине Југославије. Велики део авиона они су предали својим савезницима пре свега ваздухопловству НДХ. Најквалитетније авионе Немци су прикључили свом ваздухопловству. Међу тим авионима били су и авиони типа Бикер. Имајући у виду диверзију на аеродрому у Јагодини, може се закључити да су авиони који су се налазили на њему постали део немачког ратног ваздухопловства. Важно је напоменути да се у попису авиона Ваздухопловства војске Краљевине Југославије које је запленила немачка војска, а који су Немци саставили 20. маја 1941. године, не помињу авиони са аеродрому у Јагодини. Можда авиони нису били исправни, што је мало вероватно с обзиром да би требало бити да су били нови, а попис је обухватао само исправне авионе и оне који су се могли поправити.
На основу директиве ОК КПЈ у Јагодини формирана је диверзантска група од 9 људи чији задатак је био да запале хангар и авионе. Била је састављена од комуниста и симпатизера НОП-а. Чинили су је: Раде Солунац, секретар МК КПЈ у Јагодини, Љуба Антић, Живорад Милојевић, Драган Ђорђевић, Милорад Стаматовић Раца, Радомир Ђорђевић, Коста Поповић, Љубиша Крстић Чекрк и Драгомир Радосављевић Ждрпа. Акција је изведена у ноћи између 18. и 19. јула 1941. године. Љуба Антић и Милорад Стаматовић Раца су разоружали стражара. Љуба Антић је остао да чува стражара док су остали ушли у хангар полили бензином авионе и камионе и запалила их. Потом су се повукли. Немци су касно запуцали. Повели су истрагу, али без успеха. Приликом акције, Милорад Стаматовић је заборавио своје лаковане ципеле које је претходно изуо и замало да га Немци на основу њих открију.
У извештају жандармерије се каже: „Дана 19. јула т.г. 9 непознатих наоружаних лица запалили су авионе у хангару код Јагодине.”
У извештају који је надлежним упутио заменик начелника среза Беличког о овом догађају пише: „Ноћу између 18. и 19. овог месеца 9 наоружаних лица од којих 7 са пушкама, један са револвером а један са секиром, напали су цивилног стражара, који је чувао хангар на аеродрому у Јагодини, разоружали га, провалили у хангар и запалили 4 школска авиона бив. југословенске војске, од којих је један изгорео а три су делимично оштећена, пошто је пожар угашен. Хангар није изгорео. Истрага је на лицу места поведена, стражар који је био у том времену на стражи притворен је од стране сад. немачке команде. Претпоставља се да је ово дело комуниста, те се у овом правцу и истрага се води...”
У Билтену Главног штаба Народно-ослободилачких партизанских одреда Југославије број 1 од 10. августа 1941. године између осталог се каже: „... У акцијама саботажа и диверзија постигли су српски партизани... много крупнијих успеха. Ми ћемо овде поменути само неке... То су: ...уништење 5 авиона и хангара код Јагодине, где је уједно упаљено и уништено много камиона...”
Приликом прославе десетогодишњице народног устанка, на аеродрому је 7. јула 1951. године откривена спомен плоча о тој акцији. О овој акцији на плочи је написано: „По задатку Партије пет другова комуниста упалила су на овоме месту 21. јула 1941. године хангар у коме је изгорело 5 немачких авиона и четири камиона...”
Стручним истраживањем о губицима осовинске авијације током периода 1941-1945.г. утврђено је да су припадници НОВЈ (Народно-ослободилачке војске Југославије) разним врстама дејстава уништили 510 осовинских авиона (230 немачких, 226 хрватских, 44 италијанска и 10 бугарских). У диверзијама на аеродромима уништена су 32 авиона (10 немачких и 22 хрватска). У групу уништених 10 немачких авиона убраја се и 5 авиона уништених на аеродрому у Јагодини. Занимљиво је поменути да након диверзије на аеродрому код Јагодине 1941. године припадници НОП-а до 1944. године нису извели ниједну диверзију на аеродромима са циљем уништења авиона. Овај податак нам указује да је акција јагодинских илегалаца на аеродрому била прва диверзија овог типа припадника НОП-а . Такође нам говори о храбрости и смелости диверзаната који нису били тренирани за диверзантске акције већ их је носила жеља да борбом против окупатора ослободе земљу од освајача.
Душко Грбовић, виши кустос-историчар Завичајног музеја у Јагодини


Arhiva vesti...

 
 
Novi put Jagodina
Novi put Jagodina - Нови пут Јагодина
© Сва права задржана Агенција Аутентик Јагодина