Novi put Jagodina - Нови Пут Јагодина

novi put jagodina nedeljnik
Yellow Pages Co. - Srpski poslovni imenik
  Добродошли на незваничну интернет презентацију вашег недељника 'НОВИ ПУТ' - Нови пут 24 сата са Вама. Најтиражније недељне новине у Поморављу, Ресави и Левчу.  
Ovo je Nezvanična Internet Prezentacija
Ovaj sajt se više ne ažurira i ostaće vidljiv na internetu kao istorijski dokaz kako je nekad izgledao prvi online portal Nedeljnika Novi Put !!!

Novi put Jagodina - Нови пут Јагодина
 
 

Mesec: Godina:

 

АУСТРИЈАНЦИ ГРАДЕ „ГИГОШ”

ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗГРАДЊИ РЕГИОНАЛНЕ ДЕПОНИЈЕ

 

news image
Вишегодишњи проблеми депоновања смећа у општини Јагодина биће решени у наредних годину дана изградњом савремене регионалне депоније са рециклажом на локацији „Гигош”, неколико километара од Јагодине, коју ће користити и општине Ћуприја и Рековац. Очекује се да ће то бити место за депоновање смећа и из других општина не само Поморавског округа.
Депонија ће бити изграђена улагањем страног капитала и уговор о томе потписали су директор аустријске фирме „Порр Вернер Вебер” из Беча Антон Шрамел и председник Општине Јагодина Драган Марковић Палма.
Уговором је предвиђено да ова аустријска фирма уложи 13.960.000 евра у изградњу савремене депоније смећа, у складу са европским стандардима, коју ће завршити за 365 дана уз изградњу потребне инфраструктуре и асфалтирање приступних путева. Аустријанци ће обезбедити и возила за пртевоз смећа и већ су истога дана уручили кључеве и предали једно такво возило председнику Општине Јагодина. Потписивању уговора присуствовали су и чланови вишестраначке комисије СО Јагодина за избор најповољнијег понуђача који су једногласно одлучили да се посао повери овој аустријској фирми.
Председник Општине Јагодина Драган Марковић Палма је рекао да је ово највећа инвестиција у историји не само Јагодине већ и ранијег Светозарева и да ће на овај начин бити решен дугогодишњи проблем депоновања смећа у овом граду чија депонија се налази, ваздушном линијом, врло близу центра града. Исто тако казао је да је аустријска фирма нашла сигурност улагања баш у Јагодину и да је сигуран да ће корист од реализације ове инвестиције бити обострана.
„Ово су највећа улагања, нећу рећи у деценији већ улагања столећа од 13.960.000 евра у општину Јагодина и то је тренутно највећа инвестиција у централној Србији. Имајући у виду да је Јагодина одавно стекла услове да уђе у Европу на начин што смо оно што је основно решили као проблем када је у питању нискоградња, путеви, инфраструктура. Ево данас имамо ту срећу да Европа дође у Јагодину и да решимо један проблем који је вишедеценијски, наша депонија која је у веома лошем стању и налази се само 500 метара од центра града. И ја нећу рећи да је ово неки велики успех локалне самоуправе и странака које чине власт у Јагодини, већ ћу рећи то је заједнички успех на иницијативу мене као председника да се овај проблем реши”, рекао је Марковић и истакао да ће камион који је ова фирма поклонила Јагодини за превоз смећа бити у функцији тог јавног комуналног предузећа које ће преузети и одређен број радника од „Стандарда” у чијем саставу послује предузеће које се бави хигијеном града, тако да се решавају више проблема а очекује се да када депонија проради да се прикључе и остале општине у региону не само из Поморавског округа већ и из других округа. Истакао је да ће то бити прва регионална депонија у Србији и то је успех свих који су учествовали у томе.
Директор фирме „Порр Вебер Вернер” Антон Шрамел изразио је задовољство што је њима поверен посао сакупљања, одвожења смећа и изградње регионалне депоније смећа и да ће максимално да оправдају добијено поверење.
„Желимо да напоменемо да смо имали изузетну сарадњу са свима од председника Општине Јагодина до комплетне екипе из општине и да на основу тога смо дали једну понуду која ће да допринесе и овом граду и овој регији комплетно збрињавање отпада по свим савременим стандардима. Желимо да ово буде водећи регион у смислу третмана комуналног отпада и што се тиче заштите животне средине да се све спроведе по европским стандардима”, казао је Шрамел.
Приликом уручивања кључева камиона за превоз смећа председнику јагодинске општине, директор аустријске фирме је рекао да је то симбол за нову еру у чишћењу и одржавању чистоће у овом граду.
Б. Ј.
САНАЦИЈА ПОСТОЈЕЋЕ ДЕПОНИЈЕ
Председник Општине Јагодина Драган Марковић Палма истакао је да ће постојећа депонија смећа бити санирана насипањем земље и да ће у року од две, три године то бити једно шеталиште са травом и пуно цвећа а локална самоуправа се већ доказала као успешна у уређењу паркова.
Што се тиче аустријске фирме „Порр Вернер” Марковић је новинарима рекао и да се она обавезала да јавна предузећа чији је оснивач општина неће плаћати изношење смећа. Такође, грађани неће приликом будућег одвожења смећа на нову депонију плаћати већу цену изношења смећа.


Arhiva vesti...

 
 
Novi put Jagodina
Novi put Jagodina - Нови пут Јагодина
© Сва права задржана Агенција Аутентик Јагодина