Novi put Jagodina - Нови Пут Јагодина

novi put jagodina nedeljnik
Yellow Pages Co. - Srpski poslovni imenik
  Добродошли на незваничну интернет презентацију вашег недељника 'НОВИ ПУТ' - Нови пут 24 сата са Вама. Најтиражније недељне новине у Поморављу, Ресави и Левчу.  
Ovo je Nezvanična Internet Prezentacija
Ovaj sajt se više ne ažurira i ostaće vidljiv na internetu kao istorijski dokaz kako je nekad izgledao prvi online portal Nedeljnika Novi Put !!!

Novi put Jagodina - Нови пут Јагодина
 
 

Mesec: Godina:

 

НАЈВЕЋИ ЗНАЛАЦ ЈОШАНИЦЕ

БРАНИСЛАВ ЦВЕТКОВИЋ ОДБРАНИО МАГИСТАРСКИ РАД

 

news image

Почетком овог месеца, прецизније на 63. рођендан „Новог пута” - 3. марта, на смеру за Историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду пред стручном комисијом коју су сачињавали др Даница Поповић, др Миодраг Марковић и др Драган Војводић, као и ментор проф. др Бранислав Тодић, Бранислав Бане Цветковић, виши кустос Завичајног музеја Јагодине бриљантно је одбранио магистарски рад темом „Зидно сликарство манастира Јошанице”.
Реч је, заправо, о обимном делу од преко 250 страница А-4 формата које је илустровано бројним скицама, репродукцијама и факсимилима и представља изузетно значајан допринос проучавању једног од најзначајнијих манастира моравске Србије. Дело се састоји од седам поглавља - Увод, Историографија, Архитектура храма, Грађа (програм сликарства), Програмске особености и На крају.
– Истраживања су, заиста, текла годинама и део тих резултата сам објављивао и раније у стручним часописима и другим публикацијама, али, ето, захваљујући претходном ментору - покојном др Ивану Ђорђевићу догодило се да сам та дводеценијска истраживања успео да систематизујем. Управо он ми је, наиме, предлагао да постдипломске студије окончам једним таквим делом које бих касније објавио као монографију и ја управо тако и чиним.
Ускоро ће, дакле, бити објављена класична, обимна фотографија о манастиру Јошаници, а пре тога скраћено издање, у научно - популарној едицији, слично малој монографији о манастиру Каленић коју смо представили јавности прошлог лета у јагодинском Музеју. Такође, из штампе је већ изашла публикација са цртежима фресака Јошанице које је још 1970. године урадила Даница Милисављевић (ћерка прослављених јагодинских глумаца Маргите и Свете Милисављевића). Ето, та публикација тек сада је изашла из штампе, а ја сам написао предговор и уз њене цртеже објавио и своје преписе свих очуваних натписа на живопису Јошанице. Они су толико значајни да се и филолози и теолози и књижевни историчари треба да упознају са тим богатством. Ову публикацију објавио је Републички завод за заштиту споменика културе из Београда који ће бити издавач и оне мање монографије, а вероватно и оне класичне, мада је о томе још рано говорити – скромно објашњава највећи посвећеник Јошанице.
Чланови комисије истакли су да је Бранислав Цветковић до сада објавио више од 120 стручних радова у научним публикацијама и да већ има написану докторску дисертацију о манастиру Нова Павлица, који се налази у околини Рашке.
Такође је речено да је Бранислав Цветковић највећи посвећеник и зналац раскошног богатства манастира Јошанице и да је виши кустос јагодинског Завичајног музеја несумњиво највећи зналац позне средњовековне српске уметности - што је, заиста, комплимент за свако уважавање.
Б. Џ.


Arhiva vesti...

 
 
Novi put Jagodina
Novi put Jagodina - Нови пут Јагодина
© Сва права задржана Агенција Аутентик Јагодина